Sparen met je creditcard

Sparen met je creditcardSparen op je creditcard

Door de dalende spaarrentes zijn consumenten op zoek naar alternatieven om het rendement van hun spaargeld te verhogen. Uiteraard het liefst zonder al te veel beperkende voorwaarden.

Deposito

De gebruikelijke alternatieven om een hoger rendement te behalen zijn voorhanden zoals het spaargeld voor langere tijd vastzetten middels een deposito. Maar het grote nadeel van deze vorm van sparen is dat het spaargeld voor langere tijd geblokkeerd staat op een rekening.

Beleggen

Ook beleggen kan een alternatief zijn om uit het spaargeld meer rendement te halen. Maar ook voor deze vorm van sparen geldt dat de consument het spaartegoed voor een langere tijd moet kunnen missen. Bovendien moet men tegen de spanning van dalende beurskoersen kunnen en de risico’s spreiden om te voorkomen dat men het gehele spaartegoed in rook zien opgaan. Beleggen is immers vaak een kwestie van een lange adem hebben.

Creditcard sparen

Een alternatief voor sparen welke bij de consument nog niet algemeen bekend is, is het sparen op een creditcard. Er zijn namelijk creditcardverstrekkers die spaarrente vanaf een positief saldo van €500,- aan hun klanten aanbieden. Denk aan de Visa, MasterCard, de Bijenkorf Card, ANWB etc. De onderlinge rente van de creditcardaanbieders verschilt, maar is meestal hoger dan de rente op een gewone spaarrekening en ook nog eens zonder beperkende voorwaarden.

Hoe spaar je op een creditcard?

Sparen met of op je creditcard is eigenlijk zeer simpel. Je maakt geld vanaf je betaalrekening over naar je creditcard. En wanneer de creditcard een positief saldo van boven de €500,- heeft, ontvangt de consument rente (deze rente ontvangt men over het gehele spaartegoed).

Een ander voordeel van sparen op je creditcard is dat je het bestedingslimiet van je creditcard verhoogd. Dit is een handige manier als je spaart voor de aanschaf van een product welke je aan wilt schaffen met je creditcard. Je ontvangt tijdens het sparen naar je doel een aantrekkelijke rente en na het behalen van je spaardoel kan je de aanschaf betalen met het spaartegoed. Tegelijkertijd heb je met het betalen met je creditcard de voordelen van deze betaalwijze: het aangeschafte artikel is verzekerd tegen diefstal, schade etc.

Wel moet je erop letten dat je niet ongemerkt het spaartegoed opsnoept doordat het kredietlimiet een stuk hoger lijkt, dan daadwerkelijk het geval is (het is immers het spaartegoed dat het grote bestedingslimiet veroorzaakt).

Verder is het handig om de kosten welke verbonden zijn aan een creditcard te vergelijken met de kosten welke verbonden zijn aan een spaarrekening. Ook deze kosten gaan uiteraard van het spaarrendement af. Maar heb je zonder dat je sou sparen op een creditcard deze toch al in je bezit, dan is deze vergelijking eigenlijk niet noodzakelijk. Je zou deze kosten immers toch al hebben.

Opnamekosten

Opnamekosten zijn echter wel de moeite waard om onder de loep te nemen. Aan het opnemen of overschrijven van een creditcard naar een bankrekening of via een pinautomaat zitten namelijk wel hogere kosten verbonden, waardoor het spaarrendement verminderd. Maar als je niet van plan bent om het spaartegoed terug te boeken naar je bankrekening, dan gelden deze kosten niet. En heeft dit dus ook geen invloed op het spaarrendement.

Sparen op je creditcard is dus een goed alternatief om doorgaans tegen een hogere rentevergoeding en geen beperkende voorwaarden die een bank vaak wel heeft bij vergelijkbare rentestanden om meer rendement uit uw spaargeld te halen.

Sparen op je creditcard is echter het goedkoopst als men een spaardoel voor ogen heeft welke men kan betalen met zijn of haar creditcard. Zo voorkom je hoge opname- , overschrijvings- of pinkosten.