Creditcardmaatschappij

CreditcardmaatschappijEen creditcardmaatschappij is de eigenaar en het soort betalingsplatform achter de creditcard. Deze organisatie geeft tevens de licenties uit aan de bedrijven die creditcards willen uitgeven. Met deze licenties is het mogelijk om financiele transacties uit te voeren op het desbetreffende platform van de creditcardmaatschappij.

In Nederland zijn er drie creditcardmaatschappijen actief. Deze drie kent iedereen en dit zijn American Express, MasterCard en Visa card. Van deze maatschappijen geeft American Express alleen uit eigen naam creditcards uit. MasterCard en Visa worden voornamelijk door banken en andere financiele instellingen gebruikt om creditcards uit te geven van bekende banken of merken.

Aan het logo dat op een creditcard staat kun je zien door welke creditcardmaatschappij de licentie voor de betreffende creditcard uitgegeven is. In Nederland hebben de meeste creditcards een MasterCard logo, maar Visa is hard aan de weg aan het timmeren om MasterCard van de troon te stoten. De enige bank die een samenwerking met AMEX (American Express) heeft is de Knab bank.

De 3 maatschappijen behoren tevens tot een selecte groep van 100 grootste en bekendste organisaties ter wereld. De grootste creditcardmaatschappij is American Express. Dit bedrijf is in Nederland niet zo groot, maar was tevens het eerste bedrijf ter wereld dat creditcards ging uitgeven en is al opgericht in 1850.  Het bedrijf heeft meer dan 50.000 medewerkers en het aandeel behoort tot 1 van de belangrijkste aandelen van de Amerikaanse beurs.

Verschillen tussen creditcardmaatschappijen

Tussen de 3 maatschappijen zitten beste wel wat verschillen. Zo geeft American Express alleen charge creditcards uit. De werking van de creditcard is zo dat je iedere maand je negatieve saldo moet terug betalen en je dit niet in termijnen kunt doen. Daarnaast heeft de AMEX kaart wanneer je hem veel gebruikt en volgens het bedrijf een betrouwbare klant bent, geen echte betalingslimiet.