Creditcardmaatschappij gaat met blockchain werken

Het Zuid-Koreaanse creditcardmaatschappij Shinhan Card heeft patent verkregen voor een op blockchain gebaseerd betaalsysteem. Het bedrijf is de eerste ter wereld die een krediettransactiedienst heeft opgezet met behulp van de nieuwe archiveringstechnologie, melde de Korean Times afgelopen maand.

Met de gepatenteerde technologie heeft het creditcard bedrijf een op blockchain gebaseerd credittransactieproces opgezet dat verschillende functies mogelijk maakt, zoals het instellen van een maximale bestedingslimiet, het betalen in maandelijkse termijnen en het voltooien van betalingen tussen verkopers en consumenten.

“Services die deze sleutelfuncties van creditcards gebruiken, zullen worden uitgebreid naar het blockchain-gebaseerde systeem, een opmerkelijke vooruitgang ten opzichte van de status-quo waarbij de meeste op blockchain gebaseerde services beschikbaar zijn beperkt tot contante bedrading of gebruikersidentificatie voor online transacties,” volgens een officiële afgevaardigde van Shinhan Card.

“We verkregen het patent ongeveer anderhalf jaar na de start van een haalbaarheidsstudie met inbegrip van technologie-evaluaties.We zijn op zoek naar maatregelen om het patent geldig te maken in Europese landen, de Verenigde Staten, Japan, China, Vietnam en Indonesië”, voegde de medewerker eraan toe.

Opvallend is ook een mogelijke vroege implementatie van transacties zonder kaart, wat betekent dat klanten voornamelijk via app-naar-app transacties met mobiele apparaten kunnen gaan betalen.

Dit betekent een uitfasering van het netwerk van drie intermediairs – creditcardbedrijven, een value-added network (VAN) serviceprovider en een Payment Gate (PG) – is waarschijnlijk.

De drie hebben een vergoeding per transactie verdeeld in ruil voor geldtransfers in realtime.

Een VAN-serviceprovider verbindt het creditcardbedrijf en de aangesloten winkels om transacties te verifiëren en goed te keuren, waarna de PG de betaling uitvoert.

Met de nieuwe blockchain-technologie worden betalingsverzoeken gedaan door huishoudelijke apparaten en auto’s binnen de bestedingslimieten van een kaarteigenaar, een stap dichterbij een volledige integratie van “slimme” elektronische apparaten.

Dit is in lijn met het internet der dingen, gedefinieerd als een uitbreiding van connectiviteit naar fysieke apparaten en alledaagse objecten.

“Wij, als marktleider, zullen blijven zoeken naar manieren om bedrijfsmodellen te implementeren in overeenstemming met de regelgeving,” zei de zegsman van Shinhan Card.