WhatsApp test met creditcard betalingen via platform

WhatsApp test met creditcard betalingen via platform

De berichtendienst marktleider WhatsApp is gestart met een betaal optie Brazilië. Het is voor de Brazilianen met de laatste versie van WhatsApp mogelijk om hun creditcard of betaalpas te koppelen aan de app. Als dit gelukt is kunnen de Zuid-Amerikanen geld overboeken, betaalverzoeken versturen en online bestellingen betalen zonder de app te verlaten.

Het gevecht om de betalingen is in volle gang. Na Apple pay, Google pay en allerlei andere nieuwe platforms gaat Facebook pay nu ook deze dienst via WhatsApp aanbieden. Het is de bedoeling dat de rest van de wereld volgt nadat de test in Brazilië is afgerond.

Er wordt als eerst getest in Brazilie met deze nieuwe dienst, omdat volgens het persbureau Bloomberg opvallend veel meer mensen met bedrijven communiceren dan in andere landen. Daarnaast is het aantal inwoners van 200 miljoen gelijk een goede referentie voor de rest van de wereld.

Hoe werkt betalen via WhatsApp?

Voordat het mogelijk is om een betaling te doen via WhatsApp dien je eerst éénmalig een betaalkaart of (prepaid) creditcard te koppelen aan de app. Wanneer dit gelukt is kun je kun je alles betalen, net als met je bank-app. Omdat erg veel mensen gebruik maken van WhatsApp en elkaar nu Tikkies sturen wordt het straks mogelijk om in het bericht dat je al stuurde gewoon de betaling te zetten en hoef je niet eerst naar je bank-app. De autorisatie van de betaling gaat net als bij de bank-apps met een 6-cijferige code of vingerafdruk herkenningen.

Wat kost betalen via WhatsApp?

Voor consumenten wordt betalen via WhatApp gratis. De kosten voor de betaaldienst worden bij de ondernemers neergelegd. Aan ondernemers die gebruik willen maken van de dienst wordt een niet misselijk percentage van 3,99% per transactie gevraagd. Volgens WhatsApp is dit percentage ongeveer gelijk aan het tarief dat creditcard maatschappijen berekenen.

Wordt betalen via WhatsApp een succes?

Aangezien er wereldwijd al meer dan 2 miljard mensen gebruik maken van de gratis berichtendienst lijkt dit niet een moeilijke vraag. Het is echter de vraag of de gebruikers, naast wat ze allemaal aan elkaar vertellen ook nog eens hun betalingsgedrag willen doorgeven aan een instantie, waarvan ze niet weten wat ermee gebeurt. Gezien is deze dienst een brug te ver voor WhatsApp, maar de toekomst zal het uitwijzen.