»  Creditcard Nieuws  »  Vliegen met creditcard waar is dat het duurst?

Vliegen met creditcard waar is dat het duurst?

Wanneer Reis annulering betwistten met Creditcard verzekering?

Het klinkt altijd zo mooi. ‘Voor 59 euro naar de zon!’, of ‘Vliegen vanaf 29 euro’. Zowel op straat als online vliegen de aanbiedingen voor goedkope vluchten je bijna letterlijk om de oren, maar in de praktijk blijkt de rekening vaak niet zo rooskleurig.

Veel vliegmaatschappijen verhogen de ticketprijzen naarmate de boeking vordert met allerlei toeslagen en heffingen, zoals kofferbelasting, administratiekosten en creditcardheffingen. De Telegraaf Reiskrant nam de proef op de som en boekte een vlucht bij vijf veelgebruikte aanbieders.
Alles in één koffer meenemen is meestal het voordeligst.
Stel je wilt er in de eerste helft van mei even tussenuit. Je boekt een ticket online, neemt één koffer van maximaal twintig kilogram mee en rekent af met je creditcard (MasterCard). Waar betaal je dan de meeste toeslag?
KLM
Gevonden aanbieding: KLM adverteert met lage instapprijzen van €99 inclusief belastingen en toeslagen naar verschillende Europese steden. We ‘boekten’ een dergelijk ticket naar Berlijn, met vertrek op 6 mei en thuiskomst op 13 mei.
Daadwerkelijke prijs: € 116,50
Verschil: € 17,50 (reserveringskosten van € 10,- plus € 7,50 bij betaling met creditcard. Koffer zit bij de prijs in)
Ryanair
Gevonden aanbieding: Ryanair adverteert met vluchten naar Londen vanaf €8. We vonden een retourticket van 11 tot 18 mei voor € 12,-.
Daadwerkelijke prijs: € 74,-
Verschil: € 62,- (koffertoeslag € 50,- en betaling met Mastercard € 12,-)
! Let op: het is even zoeken om de optie ‘geen reisverzekering’ in te schakelen, dus voor je het weet betaal je nog ruim € 15,- extra.
EasyJet
Gevonden aanbieding: er geldt een aanbieding Amsterdam-Rome voor € 37,99. De aanbieding blijkt pas op te gaan in juni, dus we selecteerden de goedkoopste optie in mei met vertrek op 10 mei en thuiskomst op 18 mei. Prijs: € 114,98
Daadwerkelijke prijs: € 157,48
Verschil: € 42,50 (koffertoeslag € 30,- en betaling met Mastercard € 12,50)
Transavia
Gevonden aanbieding: Transavia adverteert met vluchten naar Bercelona voor 55 euro inclusief toeslagen. Van 10 tot 18 mei vonden we een ticket voor de fijne prijs van €80 inclusief.
Daadwerkelijke prijs: € 80,-
Verschil: € 0 (koffer tot 20 kg bij de prijs in, geen creditcardkosten)
Aer Lingus
Gevonden aanbieding: een retourvlucht van Amsterdam naar Dublin van 7 tot 14 mei voor €  87,92
Daadwerkelijke prijs: € 97,92
Verschil: € 10,- (administratiekosten, koffer zit bij de prijs in)

Conclusie

Ryanair staat met stip op nummer één als het gaat om de extra kosten voor bagage en betalen met je creditcard. Voor een koffer betaal je gerust vijf keer de kale ticketprijs. Ook easyJet vraagt een behoorlijke toeslag op bagage. Transavia is met geen bijkomende kosten het meest duidelijk in haar prijsaanduiding.
Let op: er is gekeken naar belastingen en toeslagen die ná het invullen van de data en de hieraan gekoppelde prijs nog werden doorberekend.
Transavia rekent ook administratiekosten, maar telt die er niet nog achteraf bij op. Het verschil is dat je als consument geen mooiere aanbieding wordt voorgespiegeld dan het eigenlijk is.