Nieuw betaalsysteem OVpay biedt mogelijkheid tot misbruik

OVpay, een innovatief betaalsysteem, maakt het mogelijk om met een creditcard of betaalpas in en uit te checken in het openbaar vervoer. Hoewel dit erg handig is, met name voor degenen die hun ov-chipkaart vergeten, vertoont het systeem enkele tekortkomingen. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt namelijk dat het eenvoudig is om zonder betaling te reizen met OVpay. Volgens het onderzoek kunnen reizigers een tijdelijke betaalpas creëren in een mobiele app om zonder saldo te reizen. Hoewel conducteurs niet merken dat er geen betaling plaatsvindt, kunnen gebruikers van de virtuele betaalpas deze na het uitchecken verwijderen, waardoor er geen geld wordt afgeschreven. Het misbruik van OVpay kost slechts enkele minuten. Het installeren van de app en het aanmaken van een eenmalige betaalpas nemen beide weinig tijd in beslag. OVpay, dat eind januari door NS werd geïntroduceerd, maakt treinreizen eenvoudiger voor incidentele reizigers. Inmiddels hebben ook andere vervoerders het systeem geadopteerd. In tegenstelling tot contactloos betalen bij supermarkten, worden reiskosten via OVpay pas 's nachts van de bankrekening afgeschreven. Hierdoor kunnen reizigers inchecken met een betaalpas zonder saldo. RTL Nieuws meldt dat het mogelijk is om meerdere keren gratis te reizen met virtuele wegwerpkaarten, die eenvoudig in een app te genereren zijn. Na de reis kunnen gebruikers de kaart verwijderen, waardoor er geen kosten worden afgeschreven. Conducteurs die reizigers controleren die met OVpay reizen, merken niets van deze praktijken. Bij controle zien zij alleen dat er is ingecheckt. IT-experts noemen het 'pijnlijk' dat het nieuwe in- en uitchecksysteem zo gemakkelijk te omzeilen is

OVpay, een innovatief betaalsysteem, maakt het mogelijk om met een creditcard of betaalpas in en uit te checken in het openbaar vervoer. Hoewel dit erg handig is, met name voor degenen die hun ov-chipkaart vergeten, vertoont het systeem enkele tekortkomingen. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt namelijk dat het eenvoudig is om zonder betaling te reizen met OVpay.

Volgens het onderzoek kunnen reizigers een tijdelijke betaalpas creëren in een mobiele app om zonder saldo te reizen. Hoewel conducteurs niet merken dat er geen betaling plaatsvindt, kunnen gebruikers van de virtuele betaalpas deze na het uitchecken verwijderen, waardoor er geen geld wordt afgeschreven.

Het misbruik van OVpay kost slechts enkele minuten. Het installeren van de app en het aanmaken van een eenmalige betaalpas nemen beide weinig tijd in beslag. OVpay, dat eind januari door NS werd geïntroduceerd, maakt treinreizen eenvoudiger voor incidentele reizigers. Inmiddels hebben ook andere vervoerders het systeem geadopteerd.

In tegenstelling tot contactloos betalen bij supermarkten, worden reiskosten via OVpay pas ’s nachts van de bankrekening afgeschreven. Hierdoor kunnen reizigers inchecken met een betaalpas zonder saldo. RTL Nieuws meldt dat het mogelijk is om meerdere keren gratis te reizen met virtuele wegwerpkaarten, die eenvoudig in een app te genereren zijn. Na de reis kunnen gebruikers de kaart verwijderen, waardoor er geen kosten worden afgeschreven.

Conducteurs die reizigers controleren die met OVpay reizen, merken niets van deze praktijken. Bij controle zien zij alleen dat er is ingecheckt. IT-experts noemen het ‘pijnlijk’ dat het nieuwe in- en uitchecksysteem zo gemakkelijk te omzeilen is.