Mastercard gaat Maestro vervangen door nieuw systeem

pexels tim samuel 5835277

Mastercard heeft aangekondigd om te gaan stoppen met het Maestro betaalsysteem. Het is een veel gebruikte techniek om te pinnen in winkels. Het betalingsbedrijf gaat  echter vanaf 1 juli 2023 alle Maestro-betaalpassen vervangen door de Debit Mastercard. De uitfasering gaat 5 jaar duren.

Maestro is in Nederland de meest gebruikte standaard voor betalingen. Het is bekend van het logo waarin een blauwe en rode cirkel in elkaar overlopen. De betaalstandaard is dertig jaar geleden gestart en was toen bedoeld voor het afrekenen in reguliere winkels. Van internet had toen nog niemand gehoord.

Overigens gaat concurrent Visa zijn huidige V Pay-kaarten eveneens vervangen en wel door Visa Debit-kaarten. Volgens Mastercard kunnen Maestro-kaarten niet consequent worden gebruikt voor online-betalingen, deels omdat de nummering conventie op Maestro-kaarten (tot negentien cijfers) niet compatibel is met veel gebruikte e-commerce portalen. Door de verdere groei van e-commerce loopt de betalingstechniek tegen haar grenzen op.

Wereldwijd zijn nog ruim vierhonderd miljoen Maestro-kaarten in omloop die vervangen moeten worden. Klanten krijgen met de Debit Mastercard een ‘creditcard-achtige’ ervaring. Ze kunnen er online mee betalen en een Debit Mastercard valt bijvoorbeeld ook te gebruiken als garantie om een reis boeking te maken.

Om te zorgen dat consumenten vanaf medio 2023 meteen met hun nieuwe passen kunnen betalen, krijgen de betaalautomaten van winkeliers een software-update. Als alles volgens planning verloopt, zijn de automaten van de meeste winkels eind volgend jaar gereed voor de nieuwe passen.

Een bijkomend voordeel van de nieuwe Nederlandse betaalpassen is dat die op tal van plaatsen in het buitenland te gebruiken zijn. Zo kan iemand met een Nederlandse betaalpas in de VS wel bij een pinautomaat geld opnemen, maar lukt het vaak niet om er in winkels mee te betalen. De nieuwe betaalpassen zullen straks in de VS net zo worden geaccepteerd als de creditcards van Mastercard en Visa.

Pashouders hoeven niets te doen. Zij krijgen een nieuwe pas automatisch opgestuurd. Tot dat moment blijven de oude passen met Maestro-logo gewoon werken. Betaalvereniging Nederland adviseert mensen om, zodra ze de nieuwe pas hebben ontvangen, de oude pas bij de betaalchip door te knippen en deze vervolgens weg te gooien.