MasterCard: Betalen met Selfie en vingerafdruk

mastercard gold card

ICS (International Card Services) en MasterCard hebben aangekondigd om betalingen met Selfie’s (gezichtsherkenning) en vingerafdrukken in te gaan voeren.

Na een succesvolle pilot in Nederland met betaaltechnologie middels biometrische authenticatie, gaan ICS en Mastercarddeze betaalmogelijkheid invoeren.

De proef met betalen zonder wachtwoorden heeft plaatsgevonden onder ongeveer 750 creditcardhouders met een ABN AMRO creditcard.
Zes maanden lang hebben zij (online) aankopen kunnen doen zonder het invoeren van pincodes, bevestigingscodes of wachtwoorden.

Bijna 100% (9 van de 10) gebruikers gaf na afloop van deze pilot aan om voortaan alleen nog maar gebruik te willen maken van biometrische authenticatie (gezichtsherkenning middels selfie en vingerafdruk).
En ongeveer driekwart van de testers gaf aan dat ze denken dat deze manier van betalen een vermindering van fraude gevallen zal opleveren.

MasterCard

De heer A. Bol, Country Manager MasterCard Nederland geeft aan dat de Nederlandse proef wereldwijd geleid heeft tot grote interesse naar deze nieuwe manier van betalen. En inmiddels draait er een nieuwe pilot in Canada.

Doel van MasterCard is om eind 2017 in grote delen van Europa invoering van deze technologie mogelijk te maken en in gebruik te hebben.
MasterCard is hierbij wel afhankelijk van de bereidheid van de banken welke de creditcards uitgeven.

Volgens Bol is het grootste voordeel voor gebruikers van betalen met Selfie’s en vingerafdrukken het gemak. En daardoor de snelheid van betalen.
In de praktijk vergeten mensen vaak hun wachtwoorden, waardoor betalingsprocessen onnodig lang duren.
Met deze nieuwe betalingstechniek verschijnt er tijdens het afrekenen een pop-up op de gebruiker zijn of haar mobiele telefoon, waarmee eenvoudig met een selfie of vingerafdruk de transactie kan worden geautoriseerd.

Deelnemende banken

Welke banken in Nederland de technologie voor biometrische authenticatie gaan toepassen is nog niet bekend.
MasterCard is momenteel ook bezig om Masterpass Wallet in Nederland geintroduceerd te krijgen en de wallet biedt nog geen ondersteuning voor biometrie.

(Bron: emerce.nl)