Extra kosten creditcard: D66 wil er van af

creditcard vergelijken: beste vergelijk 2021 nl credit card kosten

Online aankopen doen brengt bij veel betaalmiddelen extra kosten met zich mee. Deze verschillen moeten volgens D66 verdwijnen.

Betalen met Ideal is vaak kosteloos. Bij creditcard betalingen en andere betaalmethoden worden echter kosten in rekening gebracht. Koopt men online een vliegticket en rekent men deze af via Ideal, dan is dit (vaak) kosteloos. Gebruikt men zijn of haar creditcard, dan worden kosten in rekening gebracht.

D66 wil bij Minister van Financiën de heer Dijsselbloem er op aandringen om deze verschillen te laten verdwijnen. Volgens de nieuwe richtlijnen van de Europese Unie mogen bij betalingen met een credit of debit card geen extra kosten in rekening worden gebracht. Lidstaten mogen van deze richtlijnen afwijken, zodat ongeacht welk betaalmiddel men gebruikt er geen kosten in rekening worden gebracht. D66 pleit voor toepassing in Nederland. Echter neemt het omzetten van deze Europese richtlijnen naar de Nederlandse wetgeving ongeveer twee jaar in beslag.

Volgens Kamerlid Koolmees van D66 hoeft dit geen twee jaar te duren en kan er gebruik worden gemaakt van uitzondereingen op huidige wet- en regelgeving. Op dit moment worden alleen de werkelijke kosten aan de klant doorberekend. Volgens Koolmees is dit echter niet te toetsen en weet men nooit of de regels worden nageleefd. Ze zijn immers makkelijk te omzeilen en niet te handhaven. In het meest gunstigste geval hoopt Koolmees dat met ingang van 2016 de verschillen in kosten per betaalmethode in Nederland opgeheven zijn en tot het verleden horen.