Home » Creditcard Nieuws » Een creditcard: wel of niet mee op vakantie?

Een creditcard: wel of niet mee op vakantie?We hebben er al eens eerder een topic aan gewijd, maar zo voor de start van de zomervakantie is het toch goed om weer eens stil te staan bij het wel of niet meenemen van een creditcard op vakantie.

Veel mensen denken dat het overbodig is om een creditcard aan schaffen alleen maar voor een vakantie over de grens. Maar heeft u al eens stil gestaan bij de tarieven van pinnen en betalen in het buitenland? Wellicht dat u na het lezen van dit artikel op andere ideeën wordt gebracht en neemt u de aanschaf van een creditcard in overweging.

Betalen en pinnen binnen de Eurolanden

Over pinnen in ons eigen land kunnen we kort zijn. Geld opnemen met uw bankpas is in Nederland gratis. Neemt u cash geld op met uw creditcard, dan bent u gemiddeld €4,50 aan transactiekosten kwijt. Deze keuze is dus snel gemaakt. Geld opnemen is met uw pinpas in Nederland de meest gunstigste optie.

Maar in het buitenland gelden weer andere regels. Nu geldt voor de Eurolanden eigenlijk hetzelfde als in Nederland: pinnen en betalen in restaurants en supermarkten is met uw pinpas en uw creditcard een gratis transactie.

Kortom: betalen in de Eurolanden kan prima met uw pinpas of creditcard. Maar geld opnemen (pinnen) doet u bij voorkeur met uw pinpas (bankpas).

Betalen en pinnen buiten de Eurolanden

In het buitenland (buiten de Eurozone) kost geld opnemen met uw betaalpas of met uw creditcard geld. Deze kosten bestaan vaak uit een vaste commissie en soms ook een valutaopslag.
Ook alle aankopen met uw pinpas of creditcard (winkels/ restaurants) kosten geld. Pinnen met uw betaalpas is net iets goedkoper dan met uw creditcard, maar niet in alle winkels mogelijk. Het is dus raadzaam om een creditcard op zak te heben.

Voor een duidelijk overzicht van de kosten per transactie met uw creditcard, kunt u een creditcard vergelijking maken op creditcard-vergelijk.nl.

Opnamelimieten

Met uw pinpas bent u gebonden aan een opnamelimiet per dag voor geldopname met uw betaalpas. De meeste creditcards van de Nederlandse Grootbanken hebben een ruimer opnamelimiet.

Het is overigens verstandig om in het buitenland geld op te nemen in de lokale valuta. De lokale bank rekent anders een koersopslag over het opgenomen geld. En omdat deze hoger is dan de commissie van de Nederlandse banken, kan dit nog aardig in de papieren lopen.

Betaalfunctie Buitenland

Met een creditcard heeft u wereldwijd betaalgemak.
Met uw betaalpas kan dat nog wel eens anders zijn. Wist u namelijk dat de banken in Nederland de betaalfunctie van betaalpassen buiten Europa uitzetten? Dit om fraude met uw pas te voorkomen. Het is dus handig om voor uw vertrek te controleren of uw bank uw betaalfunctie blokkeert. Want u kunt deze functie voor vertrek nog activeren. Informeert u hierover bij uw bank.

Met een creditcard heeft u van deze functie geen last, deze wordt immers (bijna) overal geaccepteerd.

Conclusie

Als u op reis gaat is het dus handig en makkelijk om zowel uw betaalpas als een creditcard mee te nemen. Voor de alledaagse boodschappen zijn betalingen met uw pinpas wellicht het voordeligst. Maar voor de uitgaven in de vorm van autohuur, aanschaf van luxere cadeau’s kunt u beter gebruik maken van uw creditcard. U bent dan immers automatisch verzekerd tegen beschadiging, diefstal en andere zaken welke u niet bent als u betaald met uw pinpas.

Deel deze informatie: