De EU stelt kostenbeperking gebruik creditcard in

De Europese Unie beperkt de kosten voor het gebruik van een creditcard in de Europese Unie. Woensdag hebben de Europese ministers van Financiën en het Europees Parlement hierover een akkoord gesloten.
De regels die hiervoor moeten zorgen beperken de kosten die banken aan winkels doorberekenen voor de verwerking van alle betalingen welke klanten doen met een creditcard.

Momenteel krijgen winkeliers hoge kosten te verduren, dit omdat creditcardmaatschappijen een deel van de opbrengst van het aankoopbedrag innen. Dit bedrag mag met ingang van de nieuwe regels niet meer dan maximaal 0,3 procent van het aankoopbedrag zijn.

Ook mogen de winkeliers, als de nieuwe regels van kracht zijn, zelf bepalen welke creditcards zij van Visa en/of Mastercard accepteren.

De nieuwe regels zullen er voor zorgen dat het juist voor de consument goedkoper wordt om met een creditcard in winkels te betalen, aldus het Europees Parlement. Want de kosten welke voor winkeliers verbonden zitten aan het betaald worden met een creditcard, berekenen zij veelal direct door aan de consument.