Amsterdam Koploper Creditcard Acceptatie

Amsterdam Koploper Creditcard Acceptatie

Uit onderzoek van de Nederlandsche Bank (DNB) loopt Amsterdam voorop in Nederland wat betreft de acceptatie van creditcards.

69% van de winkeliers accepteert namelijk een creditcard als geldig betaalmiddel. Landelijk is dit gemiddelde slechts 43%. Dit komt doordat de meeste supermarkten anno 2020 nog steeds geen creditcard betalingen accepteren. Gezien het grote aantal toeristen dat Nederland tegenwoordig bezoekt zou het prettig zijn als hier eens een keer verandering in komt.

Verder blijft contant geld het meest geaccepteerde betaalmiddel. Wel wordt verwacht dat hier in de toekomst verandering in gaat komen. Dit omdat het aantal winkeliers vanuit kosten- en veiligheidsoverwegingen in de toekomst geen cash meer zal accepteren.

Bij de ruim duizend door DNB onderzochte winkeliers kon halverwege vorig jaar in gemiddeld 97 procent van de gevallen met contant geld worden afgerekend. De pinpas stond op de tweede plek en werd door 87 procent van de winkeliers geaccepteerd. Wel was sprake van verschillen tussen sectoren. Bij pompstations en gewone winkels kon doorgaans het vaakst met cash worden betaald.

DNB vindt het belangrijk dat contant geld als betaalmiddel behouden blijft. Pinnen wordt weliswaar steeds populairder, maar veel laaggeletterden, ouderen of mensen met een visuele beperking hebben er moeite mee. De samenleving wordt bovendien te kwetsbaar voor grote storingen als consumenten alleen elektronisch kunnen betalen, zo heeft de toezichthouder eerder meermaals aangegeven.