5 Tips om het meeste uit je creditcard te halen?

5 Tips om het meeste uit je creditcard te halen?

Een creditcard is erg handige en goedkope manier om online en in winkels te betalen voor je uitgaven. Wij Nederlanders gebruiken de creditcard nog steeds het meest om uitgaven te betalen als we op vakantie zijn.

Het is echter wel zo dat meer mensen dan sinds corona hun vakantie en grote online aankopen doen met een creditcard. Men doet dit omdat het inmiddels bekend is dat veel creditcards een aankoopverzekering hebben, die eventuele teleurstellende aankopen kan terug betalen.

Een creditcard kan je echter ook in de financiële problemen brengen als je er niet op een verantwoorde wijze mee om gaat. Vandaar de volgende tips om het meeste uit je creditcard te halen:

1. Stel automatisch incasso in voor terug betalingen

Het is belangrijk dat je alle gedane uitgaven op tijd terug betaald. Dit is belangrijk omdat een creditcard maatschappij tussen de 10% en 15% rente rekent op geld dat je te laat terugbetaald.

Wanneer je laat instellen dat het opgemaakte saldo door middel van een automatisch incasso van je tegenrekening wordt afgeschreven, zal je nooit te laat zijn met betalen en je nooit onnodig rente hoeft te betalen.

2. Betaal op tijd het opgenomen credit terug

Wanneer je uitgaven betaald met je creditcard, ben je dus eigenlijk geld aan het lenen. Het terugbetaaltermijn is meestal 21 dagen na de ontvangst van het afschrift. Check dit bij jou creditcard, zodat je altijd gratis het opgenomen geld kan lenen en je wordt aangeslagen voor de credit rente.

3. Neem zo min mogelijk contant geld op met je creditcard

Neem zo min mogelijk contant geld op met je creditcardHet is met een creditcard ook mogelijk om contact geld op te nemen in binnen en buitenland. Het opnemen van contact geld is echter nooit gratis en kost je vaak 4% van het opgenomen bedrag. Wanneer je bijvoorbeeld €100,- cash opneemt, betaal je daar dus €4,- voor.

Bij geld opnames in een andere valuta komt daar ook nog eens de wisselkoersopslag bij, waardoor die Dollars ineens nog duurder zijn.

3. Maak zoveel mogelijk gebruik van de extra creditcard services

De jaarbijdrage die je betaald voor je creditcard is ook voor de eventuele extra services die je creditcard heeft. Bijna alle creditcards hebben een zogenaamde aankoopverzekering. Wanneer je dus een grote aankoop online aankoop voor bijvoorbeeld een televisie of vakantie is het erg verstandig om dit dan met je creditcard te doen i.p.v. bijvoorbeeld een iDeal betaling met een bank.

Mocht namelijk je aankoop om wat voor reden niet aankomen, beschadigd zijn of niet doorgaan, dan kun je beroep doen op de aankoop verzekering. Belangrijk daarbij is wel om je claim binnen de geldigheidstermijn van de aankoop te doen. Dit is vaak 180 dagen.

4. Spaarprogramma

Diverse creditcards hebben ook een spaarprogramma. Een van de bekendste is het Membership Rewards spaarprogramma van American Express. Je kunt via deze programma’s hele mooie cadeaus ontvangen en vouchers kopen voor grote webshops of de punten gebruiken om je openstaande saldo mee te betalen.

5. Neem niet een te grote bestedingslimiet

De meeste creditcards hebben standaard een bestedingslimiet van € 2.500,- per maand. Het kan echter zijn dat deze limiet te hoog voor je is en je steeds moeite hebt om het openstaande saldo te voldoen. In dit geval is het wijs om de bestedingslimiet van je creditcard te laten verlagen.

We hopen dat je met de bovenstaande tips nog meer plezier aan je creditcard zult hebben. Mocht er nog geen hebben dan kun je hier een nieuwe creditcard aanvragen.