Creditcard gebruik bijna verdubbeld

american express green card

De creditcard wordt een steeds populairder betaalmiddel in binnen- en buitenland voor Nederlanders. In 10 jaar tijd is het aantal creditcard transacties volgens de cijfers van de Nederlandse Bank bijna verdubbeld.

Het aantal transacties in het binnenland blijven nog wel wat achter op het aantal buitenland transacties, echter ook hier is een flinke groei te zien.

Het aantal binnenlandse transacties is in 10 jaar tijd met ruim 70% toegenomen. Het aantal buitenlandse transacties is daarin tegen gestegen met ruim 94%.

Wat daarnaast opvalt is dat het aantal transacties in het buitenland haast het dubbele aantal is van het aantal transacties in Nederland. Om precies te zijn wordt 33,6% van het totale aantal creditcard transacties binnen onze landsgrenzen uitgevoerd en 66,4% op de rest van de wereld gedaan.

Een grote reden voor dit verschil is het goede pin netwerk in Nederland. Ten opzichte van het aantal pin transacties in Nederland verbleekt het aantal creditcard transacties hierdoor nog steeds.

Een andere grote reden is dat je vandaag de dag nog niet eens bij de meeste supermarkten met een creditcard mag/kan afrekenen. De enige supermarkt die dit tegenwoordig toestaat is de Jumbo Supermarkt.

De groei in creditcard transacties valt dan ook groten deels te verklaren door het aantal toegenomen online aankopen.

Een grote groep consumenten weet tegenwoordig dat de meeste creditcards een aankoop verzekering en fraude verzekering service hebben. Deze slimme consumenten doen hun online aankopen dan ook niet met iDeal, maar met hun creditcard. Dit doen deze consumenten omdat ze er zeker van zijn dat ze niet al hun geld kwijt zijn als een online aankoop niet geleverd wordt.

Vorig jaar (2016) was het percentage online creditcard transacties dan ook 42% van het totaal. In 2015 was dit percentage nog maar 31% van het aantal binnenlandse transacties.

Het aantal online bestellingen dat afgerekend werd met een creditcard is zelfs in 1 jaar tijd met 60% gestegen!

Dit getal van de Nederlandse Bank zal in de toekomst waarschijnlijk alleen maar blijven stijgen, omdat steeds meer mensen weet krijgen van de zeer handige aankoop verzekering van creditcards.