Nederland op tijd ‘aangepast’ voor nieuwe type debitkaarten

Nederland op tijd 'aangepast' voor nieuwe debitkaarten

De Nederlandse Betaalvereniging heeft het Debit Card Acceptatie (DCA) project succesvol afgerond. Dit project, uitgevoerd in samenwerking met toonbankinstellingen, terminalleveranciers, transactieverwerkers, banken, Visa en Mastercard, had als doel om voor het einde van 2022 het merendeel van de betaalautomaten in Nederland aan te passen of te vervangen zodat ze geschikt zijn voor de nieuwe ‘debitkaarten‘ van Debit Mastercard en Visa Debit. Hierdoor kunnen buitenlandse bezoekers en Nederlanders met deze nieuwe betaalpassen nu in de meeste Nederlandse winkels betalen.

Tot voor kort was het betalen met Debit Mastercard of Visa Debit in meer dan de helft van de winkels in Nederland nog niet mogelijk. Directeur van Betaalvereniging Nederland, Gijs Boudewijn, is trots dat het project in zo’n korte tijd is voltooid: “We hebben dit gezamenlijk binnen een jaar voor elkaar gekregen. Aan de meeste Nederlandse kassa’s kunnen klanten voortaan ook pinnen met kaarten van Visa Debit en Debit Mastercard, net als in de landen om ons heen. Dat is fijn voor toeristen én voor Nederlanders die de komende jaren allemaal die nieuwe betaalpassen krijgen.”

Bij het DCA-project moesten zo’n 425.000 betaalautomaten een software-upgrade op afstand krijgen. Toonbankondernemers hebben daarover bericht ontvangen van hun terminalleverancier of zullen dat binnenkort ontvangen. Een beperkte groep ondernemers met verouderde betaalautomaten waarvan de software niet meer kan worden bijgewerkt, hebben die vervangen of zullen dat alsnog doen. Ondernemers kunnen op PIN.NL gratis voorlichtingsmateriaal bestellen, zoals stickers, borden en ‘wobblers’, om bij de kassa te laten zien met welke kaartsoorten klanten kunnen pinnen.

Nu de meeste betaalautomaten hier klaar voor zijn en de rest snel volgt, kunnen de komende jaren 30 miljoen Nederlandse betaalpassen van de merken Maestro en V PAY geleidelijk worden vervangen. Naar verwachting zullen dan over zes jaar alle huidige Nederlandse betaalpassen zijn ingewisseld voor nieuwe passen van de merken Visa Debit en Debit Mastercard.

In de tussentijd kan iedereen met een geldige betaalpas van V PAY of Maestro overal in Europa gewoon blijven betalen en contant geld opnemen. Dit betekent dat zowel toeristen als Nederlanders met deze kaarten gebruik kunnen blijven maken van dezelfde gemakken als voorheen. Het is een grote stap voorwaarts voor de Nederlandse betalingsmarkt en zorgt voor een verbetering van de dienstverlening voor zowel consumenten als ondernemers. Zo hoef je je als kaarthouder geen zorgen te maken over onnodige beperkingen of problemen bij het betalen in Nederland en het buitenland.