Coronacrisis zorgt voor meer creditcard betalingen

Coronacrisis zorgt voor meer creditcard betalingen

Sinds het coronavirus Nederland in de greep heeft wordt er meer betalingen voldaan met iDeal en creditcards en minder via Pin of contant.

Na een tijdelijke terugval tijdens de gedeeltelijke lockdown liggen de totale wekelijkse uitgaven met Pin, iDeal en creditcard sinds medio mei hoger dan voor de lockdown. Dit blijkt uit gegevens van de Betaalvereniging Nederland. Vanaf vandaag neemt CBS weekcijfers over betalingen op in het corona dossier.

Groei online betalingen

Na het begin van de gedeeltelijke lockdown in week 12 is een duidelijke verschuiving te zien van offline- naar online betalingen. In week 13 was het aantal online betalingen via iDeal 36% hoger dan in week 11. In dezelfde periode daalde daarentegen het aantal betalingen met Pin met 23% en het aantal cash geldopnames met 37%. In de weken daarna bleef dat verschil stabiel voor Pin betalingen. Bij de geldopnames werd het verschil vanaf midden in de maand mei wat kleiner. Het aantal internetaankopen via creditcardbetalingen nam echter over deze hele periode licht toe.

Samenwerking CBS met Betaalvereniging Nederland

De wekelijkse gegevens over geldopnames,  iDeal, creditcard & Pin betalingen worden aan het CBS geleverd door de Betaalvereniging Nederland (BVN), als onderdeel van een samenwerking in het kader van de coronacrisis. De BVN stelt de cijfers samen op basis van data van verschillende bronnen over het betalingsverkeer en publiceert ook zelf over deze data op de eigen website (www.betaalvereniging.nl). Voor de waarde van iDeal-transacties hebben BVN en CBS een schattingsmethode ontwikkeld, waarbij mede gebruik is gemaakt van informatie van ABNAMRO.